Modelbouw

Oefening in weathering.

Treinbaan-3-150-(500-x-375).jpgAfgelopen zomer had ik voor een paar Euro dit statische model op een franse rommelmarkt gekocht. Mijn idee was om hem op Marktplaats te verkopen maar bij nader inzien was het natuurlijk een pracht object om mijn airbrushkunsten op te oefenen.
 

Treinbaan-3-148.jpgDe Chinese schroefjes eruit en daarna alle onderdelen goed schoongemaakt met Dreft en mijn tandenborstel. Frans stof verwijderen van Chinees plastic met een Nederlandse borstel gaf mij het gevoel  lekker internationaal bezig te zijn.

 

Treinbaan-3-149.jpgVoor de wielen en aandrijfstangen heb ik Tamya X10, Gun Metal gebruikt. Na een aantal laagjes kregen ze de goede metaalkleur. Maar dat stond ook op het potje.

 

Treinbaan-3-151.jpgDe rest van de lok heb ik eerst vervuild met Tamya XF1, mat zwart, daarna met een zelfgemengde roestkleur van Hansa, altrost 4. Tijdens het spuiten zag ik de lok opknappen en de plastic glans verdwijnen. Als laatste heb ik met een fijn kwastje oliesporen aangebracht op diverse leidingen en lagers.

 

Treinbaan-3-1561.jpgNa een ochtend knutselen zag de “Pacific Chapelon Nord” er wel even iets anders uit. Ik heb besloten dat hij mag blijven. Het was zulk leuk werk dat ik dit in de toekomst vast en zeker vaker ga doen.

 

Reacties

4 reacties op “Oefening in weathering.”

  1. hallo Jaap, mooi en goed resultaat !! Ik ben benieuwd hoe (en waar) je spuit. Ik hoef het thuis niet meer te proberen. Bij mijn eerste poging (in de keuken) om een cabinetje van een HO-vrachtwagen te spuiten, leek het fantastisch te worden. Tot ik mijn gillende vrouw achter mij waarnam. Toen ze tot bedaren kwam maakte ze me duidelijk, dat de hele keuken was voorzien van een zacht rode mist. Ik had het niet eens bemerkt.
    Dat was mijn laatste spuitactie. Het Revell-ding ligt in een doos te wachten op nieuwe moed van zijn eigenaar.

    Ben dus zeer benieuwd WAAR en HOE?

    Groet, Jeroen Gerfen

    Reactie van Jeroen Gerfen | 13 February 2008, 19:48
  2. Met mooi weer buiten spuiten of een spuitcabine maken met afzuiging naar buiten: http://modeltreinbaan.nl/?p=465

    Reactie van Jaap | 13 February 2008, 19:53
  3. Hoi Jaap,van ‘n oude loc weer nieuw leven inblazen en dan in showroomconditie laten stralen is toch wel vakmanskunst.Maar ja goed gereedschap is toch het halve werk.
    Groetjes en toch wat van opgestoken, Bas van de Wouw.

    Reactie van Bas van de Wouw | 14 February 2008, 10:57
  4. is het niet wat voor jou om die loc echt te laten lopen ?

    trouwens mooi gedaan.
    mvg

    johannes bergsma

    Reactie van johannes bergsma | 14 February 2008, 15:42

Reageer