2013 - Once upon a time 0N30

Twee keer in de krant

Over publiciteit voor OntraXs hoef ik niet te klagen:

In het Algemeen Dagblad van 26 februari:

AD-2

 

In de plaatselijke krant “de Vierklank”:

vierklank

 

Geen conducteurspet en spiegelei voor Jaap Teeuw

door Henk van de Bunt

Op 7, 8 en 9 maart wordt voor de zesde maal in het Spoorwegmuseum aan de Utrechtse Maliebaan het grote, internationale modeltreinspektakel OntraXs gehouden. Internationaal omdat meer dan 5 nationaliteiten hun spoorbanen zullen tonen. De baan ‘Once upon a time in the West’ werd gemaakt door Jaap Teeuw uit Bilthoven

Bilthovenaar Jaap Teeuw had na de verkoop van zijn drogisterij alle tijd om zich op zijn hobby te storten: modeltreinbanen bouwen. Dat heeft inmiddels zo’n vlucht genomen dat Jaap een eigen website beheert. Elke ochtend kost het hem een uur om alle vragen van modelbouwers uit het hele land te beantwoorden.

Drogist

Tweeëndertig jaar heb ik een winkel aan de Hessenweg gehad. Maar al die tijd was daar ondergronds die behoefte om te knutselen. Dat is al in mijn jeugd begonnen, toen ik een Meccanodoos kreeg. En knutselen deed ik ook al toen ik de zaak nog had. Maar veel tijd had ik niet. Het werd pas serieus toen de winkel verkocht was en mijn kinderen het huis uit gingen. De één gaat dan achter de geraniums zitten en de ander – dus ik – krijgt een plek op zolder’. Daar zit Jaap heus niet met een conducteurspet op met een spiegelei te zwaaien. ‘Het gaat om het vinden van oplossingen voor technische problemen. Dat ‘puzzelen’ dat vind ik nou leuk. Ik heb vroeger op afstand bestuurde auto’s in elkaar geknutseld. Daarna heb ik me een tijd op de botenbouw gestort. Ik heb er heel wat gebouwd, maar uiteindelijk alles verkocht. Daar zat mooi spul bij hoor, de duurste heeft zo’n vierduizend gulden opgebracht. Leuk aan de hobby vindt Jaap het contact met de mede-knutselaars. Wat dat betreft heeft internet een nieuwe wereld voor hem geopend. ‘Mijn zoon is ICT-er. Hij heeft de website www.modeltreinbaan.nl voor mij gebouwd. Daar zet ik wekelijks alle nieuwtjes, foto’s en vorderingen van de modelbouw op. En ondertussen beantwoord ik vragen.’

Champions League

De show vindt plaats in het Spoorwegmuseum. De directie van dit museum aan de Maliebaan in Utrecht, spreekt van ‘De Champions League van de Modeltreinbouw’. En terecht. Het is een prachtig gezicht. De modeltreinbanen te zien in deze ambiance is zeer bijzonder. Opgesteld tussen de levensgrote treinen en majesteitelijke locomotieven, komen deze juweeltjes het best tot hun recht. Met zijn baan ‘Once upon a time in the West’ neemt Jaap de bezoekers mee naar het Amerika van de vorige eeuw. Bij hen die bekend zijn met de film en de prachtige muziek van Ennio Morricone een hele belevenis. De baan heeft een lengte van bijna 4 meter. Op deze baan ziet men taferelen uit de film en hoort men filmgeluiden, waarbij de rillingen van herkenning over de rug lopen. Het geluid van de oude loc, het piepen van de windmolen, de muziek, de dreiging van het onherbergzame landschap. De herkenbare gebouwen, Mac Bain’s farm, de boog met de gehangene. De kunstenaar en maker staat erbij en zal iedere vraag met graagte beantwoorden.
En zo zijn er nog een dertigtal banen, die geheel op eigen wijze imponeren en staaltjes van groot vakmanschap tonen. Deze hobbyisten zijn vaklui en tegelijk kunstenaars. De hele ontwikkeling en de bouw van de baan ‘Once upon the time in the West’ is te zien op
www.Modeltreinbaan.nl

pers

Spoorwegmuseum Utrecht.

 

 

Reacties

7 reacties op “Twee keer in de krant”

 1. Met zo’n beroemdheid moet je wel op de foto. En een handtekening erbij natuurlijk.

  Reactie van Rene Wolf | 26 February 2014, 12:23
 2. WAUW!!!!! Ik heb echt een beroemde schoonvader. Trots ;) En welverdiend. X

  Reactie van Lotte | 26 February 2014, 14:08
 3. Dus je gaat binnenkort geld vragen voor de handtekeningen die je moet zetten??

  Reactie van Klaas | 26 February 2014, 14:41
 4. Haha spiegelei en Champions League. Prima combi! Leuk Japio!!!

  Reactie van Natascha | 26 February 2014, 17:02
 5. Hoi Jaap

  Ziet er goed uit. Je zal hier vast een hoop bekijks mee trekken. Ik hoop dat wij ook nog even kunnen komen kijken in het Spoorwegemuseum.
  Groetjes,Ronald

  Reactie van Ronald | 26 February 2014, 19:58
 6. Jaap, toch nog iemand in de familie die beroemd is. Gaaf!

  Reactie van Michel | 26 February 2014, 19:59

Reageer