2012 - Nieuw Preiserland H0

Schrootkraan

Tijdens Rail 2012 heb ik mijn allereerste Märklin wagentje gekocht en ik moet zeggen prima kwaliteit! Het kraantje dat ik een poosje terug bij de schroothandel had geplaatst beviel mij niet. Nieuwe poging om er nu wel wat leuks van te maken.

 

Direct maar aan het demonteren geslagen en een paar stukjes Mecano toegevoegd om de kraan ook nog draaiend te maken.

Een mini-vertragingsmotortje, stukje antenne, styreen en magneetjes moeten voor de linksom/rechtsom-beweging gaan zorgen.

Twee reedcontacten en een een bi-stabiel relais zorgen voor het omkeren van de spanning zoals ik al eerder gebruikt heb.

Het geheel inclusief een regelbare voeding (draaisnelheid) hangt nu onder de baan.

Dit ziet er na een roestbehandeling zó mooi uit dat het personeel van zijn stokje is gegaan. Ja, en hij draait echt. Een volgende keer maak ik er wel een filmpje van. Nog bedankt voor het mooie grijpertje Henk!

Reacties

10 reacties op “Schrootkraan”

 1. Dat ziet er inderdaad super uit Jaap!
  Ik ben erg benieuwd naar het filmpje. (Kun je er misschien ook eentje maken van de onderkant / het mechaniek?)

  Groets, Hans

  Reactie van Hansepansje | 17 March 2012, 13:01
 2. Hartstikke leuk geeft mij ook weer het gevoel om actief te “knutselen”

  Reactie van Harald | 17 March 2012, 13:49
 3. Hoi Jaap,te gek voor woorden hoe jij dit allemaal oplost.Ik mis zo toch wel ‘n hoop technische kennis, maar ja zo worden we toch op de hoogte gehouden door je modelspoor site,en steek ik er zeker veel van op.

  Reactie van Bas van de Wouw | 17 March 2012, 13:49
 4. Geen dank Jaap, graag gedaan.
  Het resultaat mag er weer zijn.
  En ben benieuwd naar de bewegende beelden.

  Reactie van Henk | 17 March 2012, 13:51
 5. het ziet er weer zeer mooi uit jaap mooi gemaakt.

  Reactie van theo | 17 March 2012, 15:04
 6. Hallo Jaap ik wilde even doorgeven dat mijn e-mail per 22 Maart 2012 da_de_lelij@telfort.nl is .Groeten Dik

  Reactie van Dik de Lelij | 17 March 2012, 16:41
 7. Geweldig, wat jij op weer doeltreffende wijze weet te maken en ogenschijnlijk simpel. Kwam vandaag weer eens een auto tegen die eigenlijk rijp is voor jouw grijpertje, lang leve de APK.

  Reactie van Joost Henze | 17 March 2012, 21:26
 8. Ziet er weer mooi uit is elke keer weer genieten

  Reactie van Gerard | 18 March 2012, 11:29
 9. Hallo Jaap, ik ben bij ider bezoek aan je site weer onder de indruk van je vernuftige oplossingen. Ik ben zelf ook bezig een anaolge baan te ‘automatiseren’ en ben vooral benieuwd waar je alle informatie vandaan haalt met betrekking tot elektronische schema’s? kan je wat sites of een boek aanbevelen?

  Groeten en ga zo door!

  Reactie van JeanPaul | 22 March 2012, 14:04

Reageer