2012 - Nieuw Preiserland H0

Bokkraan & filmpje

In de doos met motortjes en meer draaiend afval vond ik een aandrijving uit een gesloopte scanner, die misschien wel om te bouwen is om mijn bokkraan tot leven te wekken. Met Mecano en plankje gaat dit wel lukken denk ik.Mooie vertraging met een prachtige aandrijfriem. Komt best profi over.

Twee verende messing-spanners met wieltjes houden de trekdraad straks strak. De uiteinden van de as zijn voorzien van krimpkous om het slippen van de draad te voorkomen.

Op alle vier de hoeken van de rails komen wieltjes om de trekdraad te geleiden. Ook zitten er bij de andere rail links en rechts reedcontacten om de spanning om te keren.

Twee nylon draadjes lopen nu probleemloos over de rolletjes en trekken de kraan heen en weer.

Aan de onderkant ziet het geheel er zo uit. Uh..ja, het wordt best wel druk onder mijn baan. Maar ik weet nog steeds de weg. Middenonder: de potmeter (‘zilver’) om de snelheid te regelen, daaronder het bi-stabiele relais (blauw) met daarnaast de spanningsregelaar van Conrad.

 

Reacties

18 reacties op “Bokkraan & filmpje”

 1. Leuk gedaan Jaap. Erg leuk dat hij op een “brug met ongelijke leggers” rijdt.

  Reactie van Rene Wolf | 3 March 2012, 18:10
 2. Ja Jaap dat ziet er erg mooi uit!!
  Leuk gedaan.

  Gr Bas

  Reactie van Bas23 | 3 March 2012, 19:11
 3. Jaap,
  Leuk gedaan zo met de bokkraan, maar ik heb toch wel wat opmerkingen aangaande de bouw.
  Zelf heb ik dit meerdere malen toegepast alleen heb ik de draad meer onder het wagenstel gemonteerd zodat de draad minder opvalt.
  Het rolletje voor de nylondraad laat ik dus een ietsje uit steken net boven de bielzen, dit verbind ik dan aan een pennetje tussen de wielen.
  Als de bok aan het einde is schakeld hij af maar blijft staan, wil ik hem de andere kant op laten gaan dan druk ik op een schakelaar en gaat weer terug.
  Dit geeft een veel rustiger beeld dan het slingerende hout wat je nu ziet.
  Hoop dat je er iets aan heb het is positief bedoeld maar dat begrijp je natuurlijk wel.
  Groeten Jaap

  Reactie van Jaap | 3 March 2012, 19:53
  • Zo kan het natuurlijk ook. Misschien ga ik het nog wel veranderen. Bij het schuifhek heb ik deze methode wel toegepast.

   Reactie van Jaap | 3 March 2012, 19:57
  • Jaap,

   Misschien is het ook mogelijk om een tijdvertraagd relais te gebruiken. Dan kun je de pauzetijd instellen en hoef je niet steeds op een knop te drukken.
   Verder vindt ik deze kraan weer een mooi stukje modelbouw. Jaap, mijn complimenten.

   Groeten
   Koert

   Reactie van Koert van den Berg | 4 March 2012, 17:53
 4. weer mooi gemaakt jaap.en ook leuk dat je het laat zien dat het werkt dmv een filmtje.

  Reactie van albert | 3 March 2012, 20:01
 5. Hallo jaap,

  Ik sta ewr altijd weer verbaast van hoe je het voor elkaar krijgt om een idee te realiseren.

  Groet Rich

  Reactie van Richard van Os | 3 March 2012, 21:47
 6. Jaap, het is weer geweldig, met onderdelen uit de rommelbak. Je bent een genie om jaloers op te worden.
  Ik kijk weer uit naar je volgende spinsels.
  Gerben

  Reactie van gerben | 3 March 2012, 23:07
 7. Pffffffffff.

  (Deze ruimte is expres leeggelaten om aan te geven dat ik sprakeloos ben) :-)
  Prachtig hoor Jaap!

  Reactie van Jos | 4 March 2012, 12:04
 8. Jaap ook nu laat je weer zien wat er mogelijk is en hoe je het moet doen.
  ‘t Is weer genieten en fijn dat we mogen meekijken.
  ‘t Was ook leuk om je weer eens in levende lijve te spreken op Ontraxs.
  Groeten Michaël

  Reactie van Michaël | 4 March 2012, 13:21
 9. Jaap, kijk eens onderaan je pagina! Een mijlpaal! Bijna 1.000.000 bezoekers! Klasse hoor. Je zoon mag er jaloers op zijn!
  Groet, Jaap (die andere ;-))

  Reactie van Jaap | 4 March 2012, 20:32
 10. Mooi Jaap. Leer steeds meer van jou!

  Reactie van Apple | 10 March 2012, 14:52
 11. knap wat jij allemaal maakt !
  Ik ben al uren naar al je mooie foto s aan het kijken.
  Momenteel ben ik ook aan mijn nieuwe baan bezig,eerder een industriele baan . aangezien ik in de haven van Antwerpen werk als haven Elektricien. en ja ik heb op de zelfde manier ook mijn zelfgemaakte containerkraan gemaakt. Al mijn containers kunnen zo opgenomen worden door een elektromagneetje. Ze kan op ,neer , links , rechts, naar voor ,naar achter ,elektromagneetje aan en uit .dit allemaal met 1 oude joystick. misschien weet je het volgende al maar ik wil je graag wat tips delen :
  Als elektromagneet : neem een kleine auto relais en haal het spoeltje eruit , en u heeft een sterke 12v elektromagneet
  als motors gebruik ik : koop goedkope servos dit vanuit de Rc modelbouw winkel , haal de elektronica eruit en je hebt een sterke kleine motor op 5 v draai je de polariteit om dan draait de motor anders om.
  als je de servo demonteerde en de potentiometertje eruit haalt , het eindplastiekje er af snijdt dat het tandwiel tegenhoud, dan kan je als je aan de potentiometer draait de snelheid regelen van het motortje, dus dan heb je voor 5€ een regelbare , sterke , kleine motor op 4a5volt dc !
  Succes met je baan en ik van snel aan de slag met mijn scenery. Grtn Joeri ,belgie

  Reactie van Joeri | 8 November 2012, 20:36
  • Leuk om te lezen dat er nog meer mensen zijn die alles slopen om het voor andere zaken te gebruiken. :-)

   Reactie van Jaap | 8 November 2012, 20:43
 12. Tja Jaap, mijn vrienden staan ook altijd versteld van wat ik,met oude rommel kan maken. Alleen ik noem het nooit rommel ! Voor mij heeft alles ooit nog wel eens een toekomst.Laatst heb ik nog een verschuifbaar rangeerstation gemaakt met een elektromotor verbonden met een draadstang . De moer op de draadstang is gemonteerd op een platformpje waar er twee sporen opliggen. Draait de motor, dan draait de draadstang , de moer verschuift over de draadstang en de sporen verschuiven horizontaal heen en weer . Zo kan je zo veel rangeren als je wil.
  Jaap, ik kan veel terug vinden op je site, maar 1 iets moet je me toch eens uitleggen : Verdunde houtlijm ? Hoe maak je dit en waarom heb ik ergens gelezen dat er zeep? In moet.
  grtn ,Joeri

  Reactie van Joeri | 8 November 2012, 20:56
  • Je kan houtlijm gewoon verdunnen met water waardoor het vloeibaarder wordt. Voor het ballasten gebruik ik 1 deel houtlijm gemengd met 2 delen water( komt niet zo nauw). Dat druppeltje afwasmiddel moet erbij om te oppervlaktespanning van de lijm te breken. Anders blijft de verdunde houtlijm als een druppel op de ballast liggen en trekt niet in de ballastkorrels.

   Reactie van Jaap | 8 November 2012, 22:28

Reageer