2012 - Nieuw Preiserland H0

Werken aan het spoor

Voorlopig einde van de lijn. Tegen een zacht stootkussen en harde schroef komt de 2200 tot stilstand. Na een poosje bovengronds bouwen is het tijd om het inwendige van de baan op te knappen.

Ziet er niet uit dus, maar er is toch niemand die het ziet. Behalve poetsen en zuigen laat ik het maar zo.

Ook de ondergrondse wissels controleer ik even op een goede werking en haal  het poetsblokje er overheen.

Al tijden gebruik ik Heki-ballast en dat bevalt mij prima. Strooien, verdelen en vegen om het op de daarvoor bestemde plaats te krijgen.

Verdunde houtlijm en houtlijm met een roestkleurtje druppel ik op de Heki-steentjes.

Alhoewel nog nat begint het er al een beetje op te lijken.

Met een bougieborsteltje uit het “Puch-tijdperk”  verwijder ik de overtollige ballast van de dwarsliggers, waarna de zuigbuis al het losliggende spul inslikt.

Reacties

4 reacties op “Werken aan het spoor”

 1. hoi jaap.

  ook ondergronds word onderhoud gepleegt zie ik, een boel stof zeg.
  mischien iets vaker een stofzuigwagon inleggen op dit traject :)

  gr matthijs

  Reactie van matthijs | 9 December 2011, 12:15
 2. Jaap,
  Zo zie ik het graag, wij zijn bezig op een wat grotere schaal, maar het werk is hetzelfde. Zeer nauwgezet je plannen uitvoeren en het een na het ander. Ik geniet steeds van je uitleg en uitvoering. De baan waaraan ik werk ligt in Opperdoes bij de Bijenstal, 1 op 22.5 . Prettige feestdagen en een goed begin in het nieuwe jaar.
  Siem

  Reactie van Siem | 9 December 2011, 12:18
 3. Jaap, er zijn handige opzetstukjes voor de soldeerboiut op de markt, daarmee kan je o.a. piepschuim mooi snijden en moduleren. Ik heb bij mijn baan de piepschuimblokken op deze manier afgewerkt (gesmolten) en hierme voorkom je het afbrokkelen (sneeuwen) van het piepschuim en de storing veroorzakende bolletjes op je baan. Ook een lik vernis doet wonderen, wel de beetje agressive (jachtlak) want dan smelt het ook een beetje, teveel zorgt er echter voor dat je berg inzakt. Verder natuurlijk alleen maar alle lof voor je baan en ik doe weer goede ideeen op voor de her-opbouw van mijn eigen baan.

  Reactie van Joost Henze | 10 December 2011, 10:09
 4. Hallo Jaap,

  Het ziet er weer perfect uit. Het is net wat je schrijft ondergronds ziet niemand iets. Ook Puch gereden lees ik, die goede oude tijd zo zie je ze tegenwoording niet meer.

  Groet,

  Richard

  Reactie van Richard van Os | 10 December 2011, 10:44

Reageer