2012 - Nieuw Preiserland H0

Wissel en seinbesturing

Omdat ik de wissels niet met de muis wil bedienen moet er iets gemaakt worden om  wissels en seinen makkelijk te bedienen. Beetje knutselen dus met relais’, duo leds en weerstandjes. Best wel leuk om te doen na al dat gegips van de laatste tijd.

Zo ziet het resultaat er aan de achterkant uit. Ik maak het op een klein stukje MDF, waarvan de gaten een kopie zijn van de voorkant van mijn baan. Dan hoef ik niet onder de baan te liggen bij het solderen. Als alles werkt zet ik het geheel over.

Voor de nabouwliefhebbers hier het schema. Ik hoop  wel het bistabiele relais inmiddels weer bij Conrad leverbaar is.

Hier zit dat zelfde stukje elektronica in de baan geklemd.

En zowaar het sein gaat om als ik de wissel schakel.

Ik heb maar meteen meerdere wissel/sein-printjes gemaakt voor langs de baan.

Edit:

Ik zie b.v. in het plankje meer leds dan in het schema.

Ik gebruik hiervoor 3mm duoleds rood/groen. Leds met 3 pootjes, middelste is de min, de 2 andere pootjes zijn voor óf rood óf groen. Ik koop ze in Houten bij http://treinelektronika.com/elektronika.htm
Ik heb maar 1 led per aansluiting getekend maar je kan er parallel, met elke led een eigen weerstand, zoveel aansluiten als je wilt.

.. hoe gaat dat dan met het blauwe vlakje (weet de benaming hiervan niet), heb je die dan ook nodig of komt hij dan te vervallen?

Dat blauwe vlakje is een Bi-stabiel relais 12 volt. Ook te koop in Houten bij http://treinelektronika.com/elektronika.htm
Dit Bi-stabiele-relais is echt nodig om de ledjes te laten blijven branden!

Reacties

37 reacties op “Wissel en seinbesturing”

 1. Mocht het bij Conrad niet lukken… Kees van Treinelektronica.com uit Helmond heeft ze ook.

  Hij staat meestal in Houten (in de rechter hal), dus de 17e zou je kunnen kijken. Eventueel stuurt hij ook op !

  groeten

  Hans Peter

  Reactie van Hans Peter Wieringa | 24 November 2011, 18:05
 2. Bedankt Jaap voor het schema, zelf ook bezig de originele Fleischmann schakelaars te vervangen. Alleen gebruik ik geen schakelaars, maar een schroefje wat ik aantik met een oude spanningszoeker. Op die manier spaar ik de kosten van de schakelaars uit, schroefjes zijn een stuk goedkoper en de knopjes kunnen zo niet (per ongeluk) ingetoetst worden.

  Reactie van Joost Henze | 24 November 2011, 20:31
 3. hey tof iedee net die schroefjes

  Reactie van mark donker | 25 November 2011, 00:16
  • Hoi, dat met die schroefjes gebruik ik ook, maar dan met een soort spijkertjes die een halve cm boven tafel uitsteken. Werkt perfect.

   Reactie van Bert van Maaren | 11 May 2014, 15:22
 4. japie,

  hoe gaat het? kan het niet even wat netter op de print? ik begrijp dat het onder de tafel komt, maar toch…. :-)

  Veel plezier met de hobby!

  Reactie van michel neef | 25 November 2011, 14:00
 5. hoi jaap
  mooi schema weer
  nu heb ik nog wel een vraag.
  stel dat de wissel zelf weigert
  schakelen dan de lampjes wel? of blijven die ook op rood staan.

  ik zoek namelijk iets waardoor je kunt zien dat de wissel echt heeft geschakeld.

  Reactie van stefan | 26 November 2011, 23:29
 6. Ja, daar zit ik dan. Ik ben kleurendoof, dat wil zeggen dat ik bepaalde kleuren niet kan onderscheiden. Het gebruik van duoleds is voor mij niet bruikbaar.
  Denk aan twee verschillende leds b.v. rood en geel of wit, dus twee kleuren die heel sterk verschillen.
  Maar hoe moet ik je schema dan aanpassen? Kan je mij daar mee helpen?

  Reactie van Martien Gerla | 27 January 2012, 22:16
  • Bij 2 afzonderlijke leds sluit je per led één weerstand van 1,5K aan op de min. Van de draadjes die van het relais afkomen gaat er één naar led A en één naar led B.

   Reactie van Jaap | 27 January 2012, 22:24
 7. Mijn probleem is, gezien ik geen kennis heb van electronica, dat ik een trafo heb van 16 volt wisselstroom en die een relais, conrad 503689-8A, aan moet sturen, middels drukknoppen of reeds in de baan. De relais heeft nodig 12 volt gelijkstroom. Hoe doe ik dit en wat heb ik hiervoor nodig.
  Dacht zelf aan een gelijkrichter van 40 V/7 of 4 Amp, met op de uitgang tussen de + en – een condensator, 35 V/4700uF, dan heb ik 21,4 V gelijk en deze moet vervolgens naar 12 Volt. Wat heb ik hiervoor nodig ? ( een weerstand van …… Ohm ?) of iets anders ?

  groeten, jaaphaag

  Reactie van J van der Haag | 20 February 2012, 18:31
  • Hoi andere Jaap,

   Je hoeft geen condensator te gebruiken hoor. Trafo>gelijkrichtbrug>weerstand 680 Ohm>relais.
   Het komt echt niet op één voltje aan hoor. Als je het aansluit zoals boven getekend werkt het prima. Door gebruik te maken van die condensator verhoog je de spanning en dat is echt niet nodig. Wissels schakelen ook bij 16 Volt. Deze gelijkrichter zou ook al kunnen: http://www2.conrad.nl/goto.php?artikel=502570

   Reactie van Jaap | 20 February 2012, 20:49
 8. Bedankt voor de snelle service.
  Ik heb een digitale baan waarvan 40 wissels onder de knop IB-switch, aanstuurbaar zijn. De overige, 20 stuks, zullen aangestuurt worden middels decorders of een centraal geplaatste bedieningspaneel. Gezien de vervolg-kosten ( computer, decorders etc) is mij dit een te grote investering en ik ga nu alle wissels, seinen, koppelingen etc. middels dit tableu aansturen. De treinen blijven wel dgital rijden. Alle overige wissel decorders en IB-Switch komen te vervallen. Vandaar dat ik op zoek ben de ervaring van mede spoorhobyisten met hun kennis.
  Al vast bedankt en ik zal zeker vaker gebruik maken van deze mogelijkheid / site.

  Groeten, JaapHaag

  Reactie van Jaap van der Haag | 20 February 2012, 21:33
 9. Hallo Jaap

  Ik heb wat zitten snuffelen in je schema’s. Wat ik jammer vind is dat je de relais als blokjes tekent zonder het inwendige schema van de aansluitingen. Ermee zal n.m.m. de schakeling beter te begrijpen zijn. Zeker als je andere relais wil gebruiken.

  Groeten: Jaap

  Reactie van J.Jaarsma | 13 March 2012, 23:46
  • Even uitproberen hoe het relais werkt lijkt mij niet zo moeilijk. Temeer omdat er erg veel verschillende types te koop zijn.

   Reactie van Jaap | 14 March 2012, 09:05
 10. Halo Jaap,

  Leuk om met je gesproken te hebben afgelopen zaterdag bij de BNLS opendag. En voor zover ik dat nog niet had overgebracht, complimenten voor je baan en electronica!

  Graag wil ik van je bovenstaand schema gebruik maken, echter het beschreven relais is niet voorradig. Het lijkt mij dat relais 503686-89 ook zou moeten lukken. Voor zover ik kan nagaan dien ik dan 500 Ohm als voorschakelweerstand toepassen.

  Zie mijn draadje op BNLS:
  http://forum.beneluxspoor.net/index.php/topic,43197.0.html

  Reactie van Harm [PW100] | 25 March 2012, 22:56
  • Knap ‘irri’ is dat van Conrad dat ze dat type nu ook al niet meer voorradig hebben! De voorschakelweerstand moet iets hoger zijn bij gebruik van dat relais. Bijvoorbeeld 1K Ohm.

   Reactie van Jaap | 26 March 2012, 09:09
 11. heb je misschien ook een schema
  met led voor dat je kan zien via led rood bij spoor bezet en groen vrij spoor

  Reactie van richard | 3 November 2012, 22:27
 12. Stel dat ik een sein erbij aansluit, hoe ziet het schema (tekening)er dan uit?

  Reactie van Peter Stolk | 29 October 2013, 00:14
 13. Staat aangegeven Peter: “te gebruiken voor seinen”.

  Reactie van Jaap | 29 October 2013, 09:23
 14. Beste Jaap,

  Klopt zie ik, sluit ik hoer gewoon de 3 draden van het sein aan, of moet er nog een schakelaar tussen voor het rood of groen zetten van het sein?

  Groet Peter

  Reactie van Peter | 30 October 2013, 00:19
 15. Eén draad van het sein naar 18 volt+
  Eén draad van 18 volt- naar een pootje van het relais.
  De andere 2 pootjes van het relais naar rood en groen van het sein. Wel even testen welke pootjes van het relais je moet gebruiken. Dat verschilt per relais.
  Als je moderne seinen met leds gebruikt moet er een weerstand van 1,5kOhm in de + of – leiding!!!
  Gloeilampjes kan je direct aansluiten.

  Reactie van Jaap | 30 October 2013, 08:11
  • Jaap,
   bedankt, ik laat je weten als het gelukt is allemaal.
   Groet peter

   Reactie van Peter | 30 October 2013, 23:42
 16. Hey Jaap,

  Veranderd dit schema nog als je digitaal rijd en analoog schakelt? Ik maak gebruik van de Conrad wisselmoteren met polarisatie.

  Gr. Mark

  Reactie van Mark | 23 July 2014, 22:41
 17. Hallo
  Ik heb een probleempje en ik hoop dat jij er mij kan bij helpen.
  Het zit zo: deze schakeling heeft me op ideeën gebracht en ik ga met mijn seinen hetzelfde doen.
  Nu, ik heb ook 2 seinen met een oranje lichtje (om de treinen traag door het station te doen rijden). Voor deze seinen zou ik graag iets soortgelijks willen maken, met een groene, oranje en rode led, maar ik weet niet hoe.
  Kan jij mij helpen?

  Jorn

  Reactie van Jorn Naessens | 24 January 2015, 11:20
 18. Hallo
  Toch al bedankt voor de snelle reactie.
  Ik ben wel maar 15 jaar en kan wel een schema nabouwen maar het ‘knutselen’ is wel nog moeilijk.
  Is er geen oplossing met meerdere bi-stabiele relais?
  Ik ken er niet veel van dus ik hoop dat jij mij kan helpen.

  Groeten Jorn

  Reactie van Jorn Naessens | 24 January 2015, 19:35
 19. Hallo
  Ik denk iets gemaakt te hebben dat kan werken.
  Wil je mij een mail sturen zodat ik je het schema kan terug sturen?

  Jorn

  Reactie van Jorn Naessens | 24 January 2015, 21:37
 20. Hoi Jaap,

  fantastisch schema om mee aan de gang te gaan.
  Alleen heb ik rood/groen LED’s met twee pootjes.

  Zijn deze ook te gebruiken voor dit schakelschema?

  Ik hoor het graag.

  Gegroet Marco

  Reactie van Marco | 25 January 2017, 15:40
 21. oke.
  Duidelijk.
  Die maar even bestellen dan.
  Nou zie ik in het schema een schakeling voor één wissel (toch?)
  Hoe ziet het schema er dan uit voor de (dubbele) wissel zoals afgebeeld op de foto in de “gemonteerde” versie.
  En dan schakelen beide wissels tegelijk lijkt me om geen fout stand bij afslaand rijverkeer te krijgen?

  Reactie van Marco | 25 January 2017, 20:56
 22. Hallo,
  Het leek me een leuk idee om mijn baantje via een soortgelijk paneeltje te besturen. Ik heb, aan de hand van het getoonde schema, een proefopstelling gemaakt. Alles exact volgens de aangegeven waarden. Het enige verschil is het gebruikte relais. In plaats van het Conrad relais gebruik ik van Treinelektronika relais 0447.2122.
  De ledjes worden in deze opstelling keurig via de wissel aangestuurd. Maar de wissel zelf doet niets ! Enig idee wat daarvan de oorzaak kan zijn ??
  En hoe dit op te lossen ??
  Groeten en bij voorbaat mijn dank.

  Reactie van Somesh | 8 December 2020, 11:24
 23. Late reactie Somesh, maar dat zou ik even niet weten.

  Reactie van Jaap | 13 December 2020, 11:46

Reageer