2006 - Preiserland H0

Twee stratenmakers.

Diverse-treinfotos-2621.jpgDiverse-treinfotos-2641.jpgDiverse-treinfotos.jpgTreinbaan-263.jpg

Hoe doe je dat, Jaap, zo’n straatje maken? Een veel gestelde vraag die ik dan maar direkt ga beantwoorden. Moeilijk is het niet en de kosten zijn minimaal.Smeer de bekende houtlijm op de ondergrond en snij met een mesje dunne plakjes Das-klei af. Deze klei is o.a. verkrijgbaar bij Pipoos. Duw de klei op de lijm en verdeel/egaliseer de klei met een rubber behangers rollertje. Als de klei aan het rollertje blijft plakken, een klein beetje water op de klei spuiten. De randen van de klei afsnijden op de breedte van de weg. Nu met een stempeltje, in de klei duwen. Zo’n stempeltje is zelf te maken van messing. Andere vormen kunnen natuurlijk ook, rond, vierkant, enz. Het geheel laten drogen en daarna behandelen met diepgrond ( impregneermiddel voor gestucte muren, Gamma). Nu met acrylverf de stenen op kleur brengen en de bestrating is klaar.
Omstreeks 1906 was mijn Opa stratenmaker in Rotterdam-Kralingen. Nu 100 jaar later is zijn kleinzoon stratenmaker op….zolder.

Reacties

10 reacties op “Twee stratenmakers.”

 1. Ziet er goed uit….en lekker eenvoudig….
  Ik hou het in gedachte voor als ik weer een keer ga beginnen

  Reactie van Conrad | 20 October 2006, 10:51
 2. Geweldig zo’n website je ideeen zal ik zeker gebruiken als ikzelf ga beginnen met mijn baan.

  Reactie van Paul Nix | 20 October 2006, 16:12
 3. Bedankt voor de uitleg, ziet er goed uit.

  Zoals je ziet op mijn site heb ik nog e.e.a. te doen dus zal ik zeker nog regelmatig je site bezoeken om ideeën op te doen.

  Reactie van Marco | 21 October 2006, 19:03
 4. Leuk hoor al die belangstelling voor het beroep stratenmaker..;-)

  Reactie van Jaap | 22 October 2006, 20:10
 5. Hallo JaJo, dat straatje geplaatst op op je site bij scenery, das klei heb ik, stenen gestampt, heb ik, laten drogen en geimpregneerd, heb ik, alleen die grijse kleur?? heb ik niet, welke latex of kleurnummer heb je daar voor gebruikt?????????? vind die kluer grijs heel goed en wat strijk je daarna voor zand in de voegen????
  Vraag toch niet te veel he??

  vriendelijke groeten

  Eric

  Reactie van eric den boer | 23 April 2007, 19:42
 6. GEEN latex of zo gebruiken. Ik gebruik tamya-acryl (middel grijs) verf verdund met water. Breng het aan en veeg het met een natte doek weer af. Net zolang tot ik de goede kleur heb. Het zand dat je ziet is gezeefde tuinaarde soms vermengd met een beetje groene poeder.
  Succes Eric.

  Reactie van Jaap | 23 April 2007, 20:08
 7. De link naar Diepgrond doet het helaas niet. Dank voor de tips verder !

  Reactie van peter dokman | 20 September 2010, 00:54
 8. Hallo Jaap,

  ik zit mijn vingers af te ikken bij al die prachtige dingen die uit jouw handen komen en wil zelf ook weer aan een nieuwe modelbaan H0 beginnen. Ik vroeg me af hoe je aan het stempeltje bent gekomen voor de steentjes. Als je het zelf hebt gemaakt, kun je me dan misschien de maten opgeven zodat ik het zelf ook kan maken?
  Alvast hartelijk dank voor je reactie en ga vooral door met deze interessante site.

  Reactie van Jan | 2 November 2012, 16:34
  • Die heb ik inderdaad zelf gesoldeerd uit stukjes messingprofiel. De maat is 1x4mm. Kleiner is nog beter maar dat lukte mij helaas niet. _-_-_

   Reactie van Jaap | 2 November 2012, 17:44

Reageer