2012 - Nieuw Preiserland H0

Een foute brug

Naar aanleiding van mijn vorige post kreeg ik op het Mitropa-forum commentaar op de constructie van mijn brug in aanbouw. Het is duidelijk dat ik in mijn ethousiasme flink de fout ingegaan ben. Gert Arkema schreef  het volgende:

“de werkwijze was wat anders dan beton plus steenstrips. Als ik me niet vergis werden dit soort bruggen (geheel steenachtig, dus helemaal op druk belast) opgebouwd volgens de Romeinse manier.

Van grote steenblokken metsel je eerst  de ‘buitenmuren’ als een grote lege doos en vervolgens plemp je die helemaal vol met beton. Romeinen deden dat met zand+onbruikbare steenresten en puzzolaanaarde (soort cement). Nederlanders deden dat (kerktorens) met zand en zo weinig mogelijk cement. Rijkswaterstaat deed dat ook (bijv. pijlers brug Rhenen) met echte eerste klasse gewapend beton. In Preiserland zal dat niet anders geweest zijn.

Ook de boog werd uit steenblokken opgebouwd totdat de gehele boog klaar was. Dan sloeg men het formeel (de houten boogmal waarop de stenen gelegd werden) er onderuit. De druk van de stenen in de boog onderling is voldoende om hem in stand te houden. Daarna werd er symmetrisch opgemetseld (met een tijdelijk gewicht op het midden van de boog) totdat de gewenste hoogte was bereikt.

Ik ben bang dat je de constructie dus deels moet wijzigen Jaap. De boog is wel goed, maar het is geen formeel. Die is meer opgebouwd uit hout opzij en stabiliteitsschoren. Je kunt je voorstellen, als ik een blok  natuursteen in de boog leg (gewicht al gauw enkele tonnen; de soortelijke massa van natuursteen is ca 2,5 ton per kubieke meter) en die tijdelijk op het formeel leg, dat het formeel van goede kwaliteit moet zijn om niet te vervormen of in te zakken. De beide betonnen pilaren die er al staan horen dus niet bij deze opbouw”.

Nou Gert, dat wordt dus uithuilen en opnieuw beginnen. Die schaftkeet kan dus nog even blijven staan. Misschien wel een leuk klusje voor de komende wintermaanden. In elk geval heb ik wéér wat geleerd.

Reacties

5 reacties op “Een foute brug”

 1. ….we waren nog wel naar de PONT DU GARD geweest, speciaal om de Romeinse werkwijze te bestuderen.
  Dergelijke reisjes leveren dus weinig op als ik Gert mag geloven.

  ;-)

  Reactie van Jozé | 14 September 2010, 11:42
 2. Belangrijk Jaap, is dat je lekker bezig bent met je hobby. Je had toch een leuke creatieve bouwwijze bedacht. Ik kijk met belangstelling uit naar je nieuwe brug.
  Groetjes
  Cees

  Reactie van Cees Somers | 14 September 2010, 12:12
 3. Pfff, van je vrienden moet je het maar hebben :-)
  Maar ik zou ook veranderen denk ik.

  Groetjes,
  Jos

  Reactie van Jos | 14 September 2010, 12:17
 4. dag Jaap,

  Blijkbaar heb je bij die preisers ook beunhazen. Nooit te oud om te leren en het verhaal lijkt evident, maar in de modelbouw de werkelijkheid benaderen blijft moeilijk. Jaap succes met de brugbouw, ik blijf het volgen.

  Groeten Michaël

  Reactie van Michaël | 14 September 2010, 12:27
 5. Ik blijf vol bewondering alles volgen wat je doet.Mijn kennis van bouwen is ook bijna nihil. Hetgeen niet wil zeggen dat ik niet van je leer, juist in hoge mate. Bedankt voor alle lessen.

  Groetjes Hans

  Reactie van Hans Hoekstra | 14 September 2010, 16:39

Reageer