2009 - Bw. Stadt Preiser H0

Draaischijf (2)

Het wordt tijd dat de reeds ingebouwde draaischijf ook werkelijk gaat draaien en stopt op de juiste plaats. Daarvoor moeten wel de 10 bijgeleverde positioneerblokjes op de goede plek geschroefd worden.

Als ook de wisseldecoder en een beetje elektronica, ten behoeve van de MultiMuis, zijn aangebracht draait de HK Draaischijf zowaar zijn rondjes. Omdat ik de gebruiksaanwijzing zéér goed had gelezen, stopt hij telkens tegenover de aansluitrails.

Het nauwkeurig afstellen van deze vaste rails ten opzichte van de draaibrug kostte menig uurtje, zweetdruppeltje en lelijk woord.

Ook moesten, om plotselinge blokkades te voorkomen, sommige rails met een slijpsteentje worden ingekort.

Tijdens het afstellen fixeerde ik de brug met een paar houtjes op de juiste plaats. Gemakkelijk was bovenstaande klus niet maar wat een lol als de locs tenslotte over de zelfgebouwde brug rijden!

Reacties

9 reacties op “Draaischijf (2)”

 1. Dag Jaap,

  Dit is een stukje hogere school modelbouw. Weer een stukje werk om ons petje voor af te nemen. Ziet er perfect uit, fantastisch.

  Groeten Michaël

  Reactie van Michaël | 20 July 2009, 03:30
 2. tjonge jonge denk je goed bezig te zijn als je de trein met verlichting kunt laten rijden
  idd petje af en op de knieën dit is echt hogere school modelbouw zeker in combinatie met wat er de vorige keer allemaal gebouwd is egt perfect.

  henk

  Reactie van henk hakkert | 20 July 2009, 06:27
 3. Jaap, wordt het geen tijd om aan work-shops te denken ?
  Je kwaliteiten beperken zich nu tot deze web-site en de zolderkamer.
  Gezien alle reacties zou je daar heel veel mensen plezier mee doen.
  O.g in ieder geval
  groet

  Reactie van ron | 20 July 2009, 08:57
 4. Eén woord:
  “UITMUNTEND!”

  “t Lees teken krijg je er gratis bij.”

  Jan-Peter B.

  Reactie van Jan-Peter B. | 21 July 2009, 22:22
 5. jaa workshops zijn zeker een goed idee, bijvoorbeeld in schakelingen. want als ik zo kijk dan is het bij sommige dingen niet zo moelijk zoals de rolbrug maar ik snap er niiiiiiiks van. misschien wel met een kleine workshop waar je de onderdelen uitlegt enzo, en iets laat maken. natuurlijk wel tegen een zacht prijsje

  Reactie van Mathyn | 9 December 2009, 20:51
 6. Ik ben al 25 jaar lang, en sinds 15 jaar aktief H0e-materiaal en plannen aan het verzamelen over de Oostenrijkse StLb-760mm Murtalbahn periode 3/4 rond 1970. In het hoofdstation Murau-Stotzalpe werden de roemruchte U-tenderlokjes destijds handbediend op een minidraaischijf 180 graden omgedraaid in de gewenste rijrichting (vreemd voor een tender-lok…). Heeft iemand wellicht kennis of ervaring met de zelfbouw van een simpele 180-draai zelfbouw draaischijf? (uiteraard één die elektrisch en vooral mechanisch functioneert t.a.v. de “stopfunctie” t.o.v. de aansluitende sporen.
  Save me!!!

  Reactie van Bert Hof | 29 January 2011, 21:42
  • Wat mankeert er dan aan de draaischijf die ik hier gebruik? Die doet precies alles wat je wilt en is bovendien zelf(in)bouw.

   Reactie van Jaap | 30 January 2011, 10:36
 7. Inderdaad Jaap. Ik was echter nieuw op de site en had het eerdere artikel (draaischijf 01)nog niet gezien, vandaar dat ik dacht met een fabrieksgeval te maken te hebben. Ik heb inmiddels de site van Henk Kooiman opgespoord: Het is inderdaad een prachtig en heel universeel toepasbaar stukje techniek dat ook bij een eventuele toekomstige ommezwaai (bewaar me!) naar een andere spoorbreedte etc. inzetbaar blijft. Bedankt!

  Reactie van Bert Hof | 30 January 2011, 17:41
  • Is echt de moeite waard om hem te bouwen en werkt perfect! Succes.

   Reactie van Jaap | 30 January 2011, 19:09

Reageer