Elektronica

Servobesturing

SloopmateriaalVia het forum van Beneluxspoor kwam ik aan het schema om op mijn analoge baan dingen te laten bewegen d.m.v. servobesturing. In de rommeldoos lagen nog 2 servo’s die nu prima van pas kwamen.

 

Schema servobesturingIk heb het schema een beetje aangepast zodat ik met behulp van een schakelaar of relais onderdelen op mijn baan kan laten bewegen zoals bijvoorbeeld garagedeuren of slagbomen.

 

Print met schakelaarNa een uurtje knutselen bleek het perfect te werken. De schakelaar zorgt ervoor dat de servo óf naar links draait óf naar rechts. Dit opent dus weer nieuwe mogelijkheden om klein grut op mijn baan tot leven te wekken.

Reacties

16 reacties op “Servobesturing”

 1. Hoi Jaap,met de termen servo’s en aansluitschema’s draait het wel ‘n beetje in mijn hoofd aangezien elektro niet mijn specialiteit is,maar hopelijk kunnen we hier toch wat van opsteken als leek.
  Groetjes Bas van de Wouw.

  Reactie van Bas van de Wouw | 5 April 2008, 15:25
 2. Beste Jaap, misschien oud nieuws maar bij Conrad hebben ze een hele ruime keus in alle soorten servo´s voor inbouw in modelauto´s, -boten en
  -vliegtuigen en in vele prijsklassen. HIERBIJ IS ALLE WAAR NAAR ZIJN GELD WEL VAN TOEPASSING, maar een servo onder een tafel die droog en stofvrij gemonteerd zit heeft natuurlijk veel minder te lijden dan eentje in een modelterreinwagen of boot. Ook diverse besturingsmogelijkheden staan in de Conrad catalogus.

  Reactie van Joost Henze | 5 April 2008, 16:24
 3. Wat doe je met die rc auto? Of is die kapot?

  Reactie van Edgar | 9 April 2008, 18:04
 4. Daar zijn alle onderdelen inmiddels uitgesloopt.

  Reactie van Jaap | 9 April 2008, 18:16
 5. Hoi Jaap,
  Mooi schema, maar wat zijn die k dingen je hebt daar 10k en 220k en 15k maar dat is echt onbekend bij mij.
  Wist je ook dat als je digitaal rijdt dat je wagons zo kan ombouwen dat als je een functie decoder erin bouwt en een servo ofzoiets, dat weet ik nog niet, kan je de deuren open en dicht doen. :D

  Mathyn.

  Reactie van Mathyn | 12 January 2010, 17:22
 6. Aha dank je wel, misschien dat ik het ga toepassen, is wel erg leuk.

  Reactie van Mathyn | 18 January 2010, 17:58
 7. Jaap moet je dat IC programmeren of niet?

  groeten minitreintje/Dylan

  Reactie van Dylan | 22 October 2010, 08:45
 8. Nee hoor. Dat ic is zo in een elektronica zaak of bij Conrad te koop. Klaar voor gebruik.

  Reactie van Jaap | 22 October 2010, 09:25
 9. Oké bedankt Jaap

  Reactie van Dylan | 31 October 2010, 21:05
 10. Hallo Jaap,

  Dit is nou precies wat ik zoek, simpele electronica om iets aan te sturen. Liefst low cost en hergebruik van oude rommel. TOP

  Ben zelf niet zo’n ster maar kan wel dingen nabouwen en schema’s lezen.
  Ook heel leuk zijn oude cd drive’s van PC’s zitten motoren in en zijn met een beetje geknutsel om te bouwen tot een bedieningen van een schuifpoort. Helaas is de motor nogal snel (lade open en dicht)
  Weet jij hier misschien is voor om die langzamer te laten gaan, met voltage kan ik niet lager dan4,5volt
  Ook zoek ik naar iets simpels om stappenmotors te laten werken, die zitten ook in de CD drive.

  Bvd
  Hans

  Reactie van Hans Lubbers | 11 April 2012, 13:53
  • Als je niet lager dan 4,5 volt kan zal je een extra overbrenging moeten maken van klein naar groot. Of op zoek naar een andere motor. Stappenmotors aansturen is mij (nog) niet gelukt.

   Reactie van Jaap | 11 April 2012, 16:13
 11. Stappen motor werkt met puls en kan via een pc

  Reactie van M donker | 9 March 2013, 01:40
 12. Hallo,
  Mooi schema, ik ga het zeker eens proberen maar had graag geweten wat de snelheid van de servo is bij deze schakeling. Is dit instelbaar? Gaat de servo traagjes of hoeveel seconden om van 0 tot max uitslag te komen?

  Wat als er 10-12Volt gebruikt wordt, kan ik dan dezelfde weerstanden hanteren of moeten er andere tussen???
  Ik hoor u graag terug.
  Groeten

  Reactie van Glenn | 19 August 2013, 13:33
 13. Oei, alweer 5 jaar geleden. Volgens mij gaat hij vrij vlot naar de maximale uitslag.
  Ik ben niet zeker of alles blijft werken bij 10 volt. Als je in de + leiding een weerstand in serie zet zou het misschien gaan. Probeer het eerst even met 1000 Ohm. Als hij weinig reactie geeft de weerstand verlagen.

  Reactie van Jaap | 19 August 2013, 15:08
 14. De meeste servo’s kunnen niet op die spanning werken. Vanwege de forse stromen die een servo kan trekken raad ik aan om een aparte voeding te gebruiken die de juiste spanning levert en de 555 apart te voeden.

  Zoals het schema nu is gaat de servo op zijn maximale snelheid tussen de door de weerstanden bepaalde eind-standen heen en weer draaien.

  De transistor is niet nodig: de meeste servo’s kunnen zonder bijkomstige elektronica direct aan de uitgang van de 555 gehangen worden. In dit schema ontbreekt overigens een hoogst noodzakelijke elco en condensator om de voeding te ontkoppelen. Een combinatie van een elco van 100 uF en een multilayer of keramische condensator van 100 nF volstaat.

  Reactie van Menno Voorloop | 24 August 2013, 17:48

Reageer