Elektronica

Soldeerapparaat. WSA

modelbouw-131.jpgSolderen met behulp van een WSA (Weerstand Soldeer Apparaat) leek mij wel wat. Vooral handig voor het solderen van kleine messing onderdelen. Dus aan de slag met een oude trafo en nog een paar Gamma onderdelen.

WSA (800 x 505).jpgNatuurlijk eerst het schema goed bekeken en tijdens de bouw goed opletten dat ikzelf niet onder stroom kom te staan het is natuurlijk wel 230 Volt (primair) waar je mee werkt!!! Secundair maar 2-6 volt maar dat wordt weer erg heet door het hoge ampèrage!! ( 30 Amp.)

modelbouw-137.jpgNa een eerste testopstelling en het doorbranden van een zekering in de dimmer begon het toch ergens op te lijken. Van restjes MDF een “nestkastje” in elkaar geknutseld om al het stroomgeweld aan het oog te onttrekken.

modelbouw-135.jpgEen vies werkje was de koolstofstaaf uit een AA-batterij te bevrijden. Daarna een houder gefabriceerd met spullen uit de bekende rommeldoos. Omdat je eigenlijk kortsluiting maakt ontstaat er zeer veel warmte. Daarom moeten de secundaire draden behoorlijk dik zijn.

modelbouw-140.jpgSoldeerpasta aanbrengen op het messing, stift er op drukken, voetschakelaar aan en onder het gebrom van de trafo en het oplichten van het controle-fietslampje smelt het messing aan elkaar. De eerste keer kwam er nogal wat vieze rook van de stift. Maar ik ben wel wat gewend met al mijn stoomlocs.

modelbouw-145.jpgHet eindproduct na een weekendje knutselen. Om handigheid te krijgen heb ik een poosje zitten oefenen met restantjes messing. Als de dimmer op 3 Volt staat gaat het perfect. Altijd eerst de voetschakelaar loslaten en daarna de stift van het werkstuk halen, anders vonkt het behoorlijk. Ik ben benieuwd hoe het straks gaat als ik mijn nieuwe bouwpakket van de NS600/2000 in elkaar ga branden.

Reacties

6 reacties op “Soldeerapparaat. WSA”

 1. Ikweet waar ik zijn moet voor soldeer werk Groeten

  Reactie van JOAB VERMEULEN | 14 November 2007, 11:20
 2. Ziet er deftig uit maar eigenlijk is dit meer lassen als solderen he! Want met solderen smelt je het ”staal” (lees tin) door middel van warmte van de bout, en met lassen maak je de warmte door kortsluiting met het materiaal en je toorts

  Reactie van Niels | 14 November 2007, 19:08
 3. Hoi Jaap,

  de link naar de beagle pagina\\\’s in je weerstandssoldeerapparaat-verhaal loopt niet goed.

  Ik ben even aan het zoeken geweest en volgens mij moet je dit adres hebben:
  http://users.pandora.be/beagle-one/NL/FAQ/map2/a211.htm

  Succes!

  Bob

  Edit 8-12-2007: Deze link werkt ook niet meer.

  Reactie van Bob Nonnekens (DHG500 / OBB-team) | 22 November 2007, 19:51
 4. Bedankt Bob! Link gewijzigd. :-)

  Reactie van Jaap | 22 November 2007, 20:33
 5. de website is van plaats veranderd !!
  Voor de artikel serie moet je voortaan wel inschrijven .

  Reactie van beagle | 8 December 2007, 19:19
 6. Link verwijderd.

  Reactie van Jaap | 8 December 2007, 20:21

Reageer