Modelbouw

Bruggen (1)

Treinbaan-3-024.jpgOm mijn baan toegankelijk te houden voor mijzelf en bezoekers heb ik bij de zolderdeur (plattegrond H) een ophaalbrug gemaakt van messing en aluminium. In het echt zal je zo’n brug niet tegenkomen, maar op zolder moet je af en toe concessies doen.
 

 

Treinbaan-3-041.jpgHelaas heb ik geen foto’s van de bouw maar met een paar restanten kan ik  hier toch het bouwprincipe laten zien. Twee H-profielen van 5 mm. zijn de basis van de boog. Met koploze spijkertjes klem ik deze vast op een plaatje MDF.

 

Treinbaan-3-038.jpgDe staanders klem ik tussen de boog in en als alles op de juiste plek ligt kan ik het geheel solderen. Na afloop hiervan kan ik de brughelft los trekken en maak de 2e en 3e identieke boog tussen dezelfde spijkertjes.

 

Treinbaan-188.jpgDe  buitenste bogen monteer ik met boutjes op twee aluminium hoekprofielen. De middelste boog bevestig ik ook met boutjes op de tussenliggers. Nu soldeer ik de 3 bogen aan de bovenzijde aan elkaar met messing profiel. Door deze constructie ontstaat er een stevig geheel. Aan één kant monteer ik daarna een pianoscharnier.

Treinbaan-185.jpgDe rails op de brug moeten bij montage een klein stukje uitsteken om een goede verbinding te kunnen maken met de vaste rails. In het kastje zitten de brugmotor en een aantal schakelingen om de brug op en neer te laten bewegen. Volgende keer meer hierover.  Wordt vervolgd.

 

Reacties

13 reacties op “Bruggen (1)”

 1. Jaap,

  weer een leuk stukje wat je laat zien over je ophaalbrug!
  Ziet er goed uit!

  mvg,
  Sander

  Reactie van Sander | 29 September 2007, 11:02
 2. geen brug te ver he jaap?? wat weegt ie eigenlijk?? ziet er leuk uit.

  groet

  eric

  Reactie van eric | 29 September 2007, 13:15
 3. Ik denk ongeveer 1 kg.

  Reactie van Jaap | 29 September 2007, 13:23
 4. Jaap,

  Het ziet er weer fantastisch uit zeg!
  Ik zit ook al lang te denken over en zelfbouwbrug…
  Ik vraag me af of dat ook nog een beetje te betalen is?
  Heb je misschien een linkje naar dit materiaal?
  Kun je het met gewone soldeer solderen of heb ik daar ook andere soldeertin voor nodig?

  Groeten

  marco

  Reactie van Markos | 29 September 2007, 16:23
 5. Kijk even bij Conrad of waar ik het vandaan heb: http://www.netshop.nl/shop/krikkem/index1.html
  Je kan gewone soldeer gebruiken

  Reactie van Jaap | 29 September 2007, 16:36
 6. Goedenavond Jaap,
  Wat ben je toch handig en creatief.
  Hartelijk dank hiervoor en gazo door.

  met vriendelijke groet, Roel den Dulk.

  Reactie van Roel den Dulk | 29 September 2007, 17:31
 7. Zolang mijn spieren en gewrichten niet teveel tegenwerken blijf ik maar onder de bruggen doorkruipen, maar wie weet is dit een pracht oplossing voor de toekomst. Echt een perfect stukje vakwerk Jaap.

  Reactie van Joost Henze | 29 September 2007, 18:56
 8. Hoi Jaap, hier zie je maar weer,dat vakmanschap uiteraard ook meesterschap is.ps ik vind dat je vindingrijkheid geen grenzen kent.
  Groetjes Bas van de Wouw.

  Reactie van Bas | 30 September 2007, 10:25
 9. Ik ben nu ook bezig met een brug te bouwen met motor maar die van jou ziet er wel beter uit die van mij is van hout…

  Reactie van Dylan | 3 January 2011, 19:58
 10. Beste Jaap,Door een beroerte ben ik half verlamd. maar ik ben toch weer met mijn “oude” hobby begonnen, hoewel ik soms natuurlijk wel hulp nodig heb , vooral waar de tafel breed is en in de hoeken.Ook ik heb een tafel helemaal in het rondte, dus kan ik niet via de deur tussen de tafels komen. Ik moet van de ene tafel naar de andere een lengte overbruggen van 1.80. ik heb het geprobeerd met mdf maar dat gaat doorzakken en dan sluiten de rails niet meer goed aan, dus iets van metaal lijkt mij stabieler.Zou ik de bouwconstructie van jouw brug kunnen krijgen(kopen)?
  Met vriendelijke groet,
  Aad Weltevreden

  Reactie van Aad Weltevreden | 3 March 2011, 13:55
  • Meer dan de foto’s die hierboven staan heb ik niet Aad. Zelfs geen tekening. Het is een fantasie ontwerp. Tegen het doorbuigen heb ik twee aluminium L-profielen(10x20mm) gebruikt en daarop de messing ligger geschroefd. Op de laatste foto is te zien dat er tussen de 2 L-profielen aluminium strips(20mm) zitten geschroefd. Draad getapt in het L-profiel en boutjes met verzonken kop gebruikt.

   Reactie van Jaap | 3 March 2011, 15:30
 11. hoe bug de die h profielen zo rond?
  ik wil namelijk ook zo iets gaan maken

  Reactie van remon | 28 August 2014, 18:31

Reageer