// archief

2012 – Nieuw Preiserland H0

Deze catagorie bevat 110 posts

Laatste hand aan ‘Preiserland’

De bouw van ‘Nieuw Preiserland” zit er na ruim drie jaar fröbelen en genieten bijna op. Wat rest is de afwerking van het havengebied en foto’s maken voor mijn lezers.

Kolen en water

Om de haven een beetje aanzien te geven werpen we ons op een botenbouwdoosvoorbeginners van Artitec. Dit moet zelfs ík met goed gevolg in elkaar kunnen zetten.

Steiger

In ‘Nieuw Preiserland’ wordt intussen ook rustig doorgebouwd. Lucifers zijn precies de goede maat om een steigertje te maken. Natuurlijk bewaren we de kopjes, want die zijn nog best te gebruiken als je vuurvaste vingers hebt.

Fabrieksperrons

Ook het fabrieksterrein krijgt zijn diverse laad- en losplaatsen. MDF en dunne latjes markeren de plek waar de klinkers of tegels straks gemaakt gaan worden.

Kademuur

Om de onderkant van de kade ‘water’-dicht te maken smeer ik de steentjesmuur van Noch nog even extra in met houtlijm. Aan de bovenzijde tegen de straat liggen nu stevige bielzen.

Hek-steen-tuin

Inmiddels ben ik begonnen met het kleinere prutswerk. Gelukkig heb ik genoeg gereedschap om het Gamma-hekje goed recht te zetten. Er zit natuurlijk wel een druppeltje secondenlijm aan de onderkant. 

Perronoverkapping

Op het perron komt een overkapping zodat de aangevoerde goederen niet in de regen staan. Een duik in de rommeldoos zorgt weer voor voldoende bouwmateriaal en een hoop lol van dit spontane ideetje.

Ballast en parket

  Werk aan de winkel of liever het spoor. Ballasten is echt een geduldwerkje. Alle steentjes moeten netjes op hun plek komen. Gelukkig heb ik hulp van de familie Preiser & Co.

Gekleurde stenen

Die witte stenen waren wel erg wit. Aan de slag met airbrush en kwast om daar iets aan te doen. Ik gebruik hiervoor meerdere kleuren sterk verdunde acrylverf. Wel smeer ik eerst een voorstrijkmiddel op de klei.

Nog meer klei

Als ik eenmaal aan het kleien ben weet ik niet meer van ophouden. Ook de perrons krijgen een laagje Das over zich heen. Houtlijm, plakje klei, aandrukken met roller en dan maar duwen met het stansje.

Laad- en losplaatsen

In het havengebied zijn laad-en losplaatsen wel handig. Het wordt een 2e Maasvlakte, maar dan nét iets kleiner. Een stuk MDF zorgt voor de juiste hoogte van de perrons.