// archief

2009 – Bw. Stadt Preiser H0

Deze catagorie bevat 33 posts

Verkocht: Bahnwerk Stadt Preiser HO

“Bahnwerk” binnenkort te bewonderen bij Bentink Apeldoorn:

Zenuwachtig? Echt wel!

Het begint nu, de dag voor de start van Ontraxs, wel héél spannend te worden. Past alles wel in mijn auto? Vergeet ik niets? Zal alles wat ik gemaakt heb wel werken? Kan ik daar tussendoor ook een sigaretje roken? Zouden de bezoekers het wel leuk vinden?

Afwerking en filmpje.

Als laatste maak ik van dode takjes, opgevuld met zeeschuim, mijn eigen bomen. Zowel ik als de bomen zitten na verloop van tijd behoorlijk onder de plak. Maar zelf ben daar ik wel aan gewend….

Detaillering.

Kleurpoedertjes zijn natuurlijk te koop, maar met een kleurkrijtje en een stukje schuurpapier is het ook snel zelf te maken. Zo doen ze het tenslotte ook in de kleurpoederfabriek zag ik laatst op tv bij het programma “How it’s made”.

Ballasten en nog meer.

Ballasten is niet moeilijk maar wel een secuur werkje. Op de reeds vaak beproefde manier strooi ik ballastkorreltjes van Heki 3329 op de ondergrond. Daarna verdeel ik alles gelijkmatig met een zacht kwastje. De ballast moet wel tussen de bielsen terecht komen en niet erop.

Een loc-kerkhof

Een trieste titel maar waar gewerkt wordt vallen spaanders. Na een korte sloopsessie van een aantal oude loc-behuizingen had ik precies de benodigde onderdelen om er een bonk roest van te maken.

Paaltjes en gras.

Inmiddels ben ik aangeland bij de afwerking van de module. Voorlopig kan ik mij lekker uitleven met allerhande kleinigheden, kleurtjes en rommeltjes die het ‘Bahnwerk’ tot een echt ‘Bahnwerk’ maken. Met een betonboor maak ik gaatjes in de betonnen rand van de draaischijf.

Een schuifhek.

Dit keer met behulp van Europrintplaat en messingdraad de fabricage van een spijlenhek. Op de tafelzaag reepjes printplaat gezaagd. Wel mooi recht maar helaas niet zo best voor het cirkelzaagje dat na verloop van tijd meer rook produceerde dan mooie reepjes.

Een weg, muur en houtjes.

Details aanbrengen op de module is de volgende stap. De twee spoorovergangen zijn lastig berijdbaar en moeten daarom nog wel even uitgevuld worden. Hele dunne latjes en de bekende fles houtlijm doen hierbij wonderen. Af en toe test ik met een wagon of de latjes niet te dicht bij de rails liggen.

Graafmachine.

Ik gooi er nog maar eens een bewegend onderdeel tegenaan. Een graafmachine van Kibri die straks op de module zijn best mag doen. Met behulp van twee wieltjes en een stukje messing wordt de heen en weer beweging gemaakt. Het krukas principe dus.

Een kleine werkplaats.

Nu ik toch lekker aan het messingen ben ga ik gelijk maar even door met de bouw van een kleine werkplaats waar men het grovere werk verricht. Ik bouw dit armoedige juweeltje op dezelfde manier als de grote loods. Alleen gaat het nu wat sneller want ik weet inmiddels hoe het niet moet. Een oude […]