// archief

Elektronica

Deze catagorie bevat 22 posts

Musicubes

Vroeger zette je een plaatje op:

Bokkraan & filmpje

In de doos met motortjes en meer draaiend afval vond ik een aandrijving uit een gesloopte scanner, die misschien wel om te bouwen is om mijn bokkraan tot leven te wekken. Met Mecano en plankje gaat dit wel lukken denk ik.

Schaduwstation en filmpje

Foto van de achterkant van mijn baan. Dagen bezig zijn met het bouwen van een werkend analoog schaduwstation vergt wel het nodige van mijn geduld. Maar lukken zál het en dat is op het filmpje, helemaal onderaan deze post, nog te zien ook!

Wissel en seinbesturing

Omdat ik de wissels niet met de muis wil bedienen moet er iets gemaakt worden om  wissels en seinen makkelijk te bedienen. Beetje knutselen dus met relais’, duo leds en weerstandjes. Best wel leuk om te doen na al dat gegips van de laatste tijd.

Armsein en muurtje

De aandrijving van een armsein met geheugendraad vereist wel een stukje elektronica. Met gebruik van een spanningsregelaar van Conrad kan ik de arm op en neer laten bewegen met de benodigde 1,2 Volt.

Bediening en voeding

Natuurlijk krijgt mijn oude autoradio weer een centrale plaats op zolder. Met 4 speakers rondom, hoef ik niet zonder muziek te zitten. Links en rechts van de radio worden de nodige bedieningsknoppen en metertjes voor een goede treinenloop ingebouwd.

Draaischijf (2)

Het wordt tijd dat de reeds ingebouwde draaischijf ook werkelijk gaat draaien en stopt op de juiste plaats. Daarvoor moeten wel de 10 bijgeleverde positioneerblokjes op de goede plek geschroefd worden.

Schema wagonverlichting

Om constante verlichting in een treinwagon te hebben, ook als de trein even stil staat, is deze schakeling (bij analoog rijden) nodig. Let wel op de aansluitingen bij de 7805 of 78L05, in/ground/out! Deze transistor zorgt ervoor dat de spanning van de rails omgezet wordt in 5 Volt. De condensator van 1 Fahrad  Farad werkt […]

Servobesturing

Via het forum van Beneluxspoor kwam ik aan het schema om op mijn analoge baan dingen te laten bewegen d.m.v. servobesturing. In de rommeldoos lagen nog 2 servo’s die nu prima van pas kwamen.

Verlichting.

In de decembertijd zij er overal goedkope verlichtingssetjes te koop die eigenlijk in de kerstboom thuis horen maar ook prima geschikt zijn om gebouwen zoals mijn fabriek mee te verlichten. Dus waarom duur doen als het goedkoop kan.

Soldeerapparaat. WSA

Solderen met behulp van een WSA (Weerstand Soldeer Apparaat) leek mij wel wat. Vooral handig voor het solderen van kleine messing onderdelen. Dus aan de slag met een oude trafo en nog een paar Gamma onderdelen.